Berczik Sári Néni Mozdulatművészeti Alapítvány

Berczik Sára a magyar mozdulatművészet kimagasló egyénisége, a művészi torna megalapítója, táncművész, pedagógus és koreográfus, alapító tagja volt a Budai Táncklubnak. Haláláig a Táncklub művészeti vezetőjeként tanított kicsiket-nagyokat, munkásságát az intézmény falán elhelyezett emléktábla is őrzi. 1999-ben alakult meg a "Berczik Sári Néni Alapítvány", Valent László és Valent Eszter alapította.
Az alapítvány kuratóriumának elnöke: Szollás Erzsébet.
Kuratórium tagok: Cs. Szabó Mária (alapítvány titkára), Giliczéné Bencze Mária, Kistelekiné Fajt Ágnes, és Simonné Puskás Judit.

 

Berczik Sára

Berczik Sára tevékenysége kiemelkedő jelentőségű a magyar test-és mozgáskultúra fejlesztése területén. A szépet szerette és szerettette meg másokkal egy életen át. 93 éves koráig tanított a Budai Táncklubban. Emlékét a róla elnevezett alapítvány és a bejáratnál elhelyezett emléktábla őrzi.

Berczik Sára életrajza

Miskolc, 1906. 1. 18. - Budapest, 1999. 2. 25.
Mozdulatművész, koreográfus, Zene- és táncpedagógus, művészi torna mesteredző.

Berczik Sára életútja nem simán vezetett az elismertséghez és a népszerűséghez.
Édesanyját 4 éves korában elveszítette, nagynénje nevelte Debrecenben, akinek balett iskolájában kezdte a tánctanulást. Később Bécsben tanult és 16 évesen a Pesti Vigadóban önálló táncestet adott. 1931-ben a Zeneakadémia zongora- és énektanár-szakán diplomázott. 1932-ben mozdulatművészeti diplomával iskolát nyitott. Megalkotta saját modern metodikai módszerét, az esztétikus testképzést, amelynek oktatására kezdő szinttől a diplomáig1932-ben engedélyt kapott. Több növendéke diplomát szerzett, és önálló esteken szerepelt. Köztük Hajós Klári, Máté /Winter/ József, Kovács Éva, Egri Zsuzsa (Torino), Szöllősi Ágnes és Fáy Marika (London). 1949-ben a Testnevelési Főiskolán bevezették a művészi tornát, amelynek Berczik Sára lett a tanára és tovább fejlesztője.
Vezetésével a tornász csapat aranyérmet szerzett az 1956. évi Melbourne-i olimpián. 1958-tól az RSG sportágban a női tornászválogatott keret vezetőedzőjének választották. A Színművészeti Főiskola női hallgatóinak mozgás tanára volt. 1962-től a Budai Táncklub pedagógusa és művészeti vezetője lett, 1999. 2. 25-én bekövetkezett haláláig.

Mozdulatművész-növendékei: E. Kovács Éva, Egri Zsuzsa, Hajós Klára, Szöllősi Ágnes, Ducza Anikó, Patocska Mária, Szollás Erzsébet, a Magyar Mozdulatművészeti Társaság alapítói, Fenyves Márk és Pálosi István, akik méltó módon viszik tovább és gondozzák a hazai mozdulatművészeti örökséget és még sokan mások.

Tehetségéhez azonban olyan kitartás és szorgalom párosult, mely túljuttatta és felülemelte a nehézségeken. Berczik Sára nem csak tanított, hanem a szépre, az élet esztétikájára irányította növendékei figyelmét, és a külső-belső harmónia megteremtésén fáradozott. Róla elnevezett versenyek rendezésével őrizzük emlékét. Módszerének tanfolyamokon történő továbbadásával próbálják felidézni és életben tartani páratlan gyakorlatanyagát.

Kitüntetései:

 

 

XVII. ORSZÁGOS BERCZIK SÁRA EMLÉKVERSENY- 2019. ÁPRILIS 6. SZOMBAT

HELYSZÍN: Marczibányi Téri Művelődési Központ, 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a.

RÉSZLETES INFORMÁCIÓ A VERSENYRŐL

VERSENYSZABÁLYZAT

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT ÉS ADATKEZELÉSI NYILATKOZATOK

 

Felvilágosítás:

Berczik Sári Néni Mozdulatművészeti Alapítvány

1027 Budapest, Kapás u. 55,

+3612017992

www.budai-tancklub.hu