2017.05.11.

Posztumusz díszpolgári cím Berczik Sárának.

A Berczik Sára Budai Táncklub névadója és néhai mesteredzője, Berczik Sára részére a II. Kerület Önkormányzat Képviselő-testülete posztumusz díszpolgári kitüntetést adományoz a 2017. esztendőben.

         

Berczik Sára életrajza

Miskolc, 1906. január 18. - Budapest, 1999. február 25.
Mozdulatművész, koreográfus, Zene- és táncpedagógus, művészi torna mesteredző. Berczik Sára életútja nem simán vezetett az elismertséghez és a népszerűséghez. Édesanyját 4 éves korában elveszítette, nagynénje nevelte Debrecenben, akinek balett iskolájában kezdte a tánctanulást. Később Bécsben tanult és 16 évesen a Pesti Vigadóban önálló táncestet adott.  

1931-ben a Zeneakadémia zongora- és énektanár-szakán diplomázott. 1932-ben mozdulatművészeti diplomával iskolát nyitott. Megalkotta saját modern metodikai módszerét, az esztétikus testképzést, amelynek oktatására kezdő szinttől a diplomáig1932-ben engedélyt kapott. Több növendéke diplomát szerzett, és önálló esteken szerepelt.  Köztük Hajós Klári, Máté /Winter/ József, Kovács Éva, Egri Zsuzsa (Torino), Szöllősi Ágnes és Fáy Marika (London). 1949-ben a Testnevelési Főiskolán bevezették a művészi tornát, amelynek Berczik Sára lett a tanára és továbbfejlesztője. Vezetésével a tornász csapat aranyérmet szerzett az 1956 évi Melbourne-i olimpián. 1958-tól az RSG sportágban a női tornászválogatott keret vezetőedzőjének választották. A Színművészeti Főiskola női hallgatóinak mozgás tanára volt. 1962-től a Budai Táncklub pedagógusa és művészeti vezetője lett, 1999. február 25-én bekövetkezett haláláig.
Mozdulatművész-növendékei: E. Kovács Éva, Egri Zsuzsa, Hajós Klára, Szöllősi Ágnes,
Ducza Anikó, Patocska Mária, Szollás Erzsébet, Fenyves Márk, Pálosi István és még sokan mások.

Tehetségéhez azonban olyan kitartás és szorgalom párosult, mely túljuttatta és felülemelte a nehézségeken. Berczik Sára nem csak tanított, hanem a szépre, az élet esztétikájára irányította növendékei figyelmét, és a külső-belső harmónia megteremtésén fáradozott. Róla elnevezett versenyek rendezésével őrzik emlékét. Módszerének tanfolyamokon történő továbbadásával próbálják felidézni és életben tartani páratlan gyakorlatanyagát a Berczik Sára Budai Táncklubban.

 

Kitüntetései:

1955. Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója

1964. Magyar Népköztársaság Sport Érdemérem Bronz Fokozata

1975. Oktatásügy Kiváló Dolgozója

1978. Magyar Népköztársaság Sport Érdemérem Arany fokozata

1990. Kiváló Népművelő

1995. Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje

2000. Posthumus Életmű kitüntetés a Táncpedagógusok Országos Szövetségétől.

2010. Posthumus Táncművészetért kitüntetés a Táncművészek Szövetségétől.