Klasszikus balett

A balett a színpadi tánc egy formája, mely a mozgás, a mimika, valamint a zene kifejezőeszközeivel mutat be egy adott cselekményt. A klasszikus balett ragaszkodik a hagyományos balett technikákhoz. Bár különböző típusai vannak, a legelterjedtebb az orosz Vaganova-módszer. A klasszikus balett főbb ismertető jegyei a spicc-technika, a lábak kifelé forgatása, a nagy nyújtások, valamint a kecses, folyamatos, és precíz mozdulatok. A klasszikus-balett gyakorlatokon és koreográfiákon túl, a növendékek megismerkedhetnek a spicc technikával, valamint a karaktertánccal. 

A spicc technikát a haladóbb csoportokban oktatjuk a balett óra részeként és külön tanfolyamon is.

"A spicc-cipő és a balett-táncosok legjellegzetesebb mozdulata, a spiccelés egyidős egymással: együtt alakultak ki és együtt fejlődtek. A XIX. században pedig felfedezték a spiccelés szépségét. Állítólag Marie Taglioni volt az, aki először táncolt végig egy darabot spiccelve, mégpedig A szilfid 1832-es előadását. De korábbi újságcikkek is léteznek, amelyek „fantasztikus lábujjakat”, illetve a „lábujjaikról lezuhanó” táncosokat emlegetnek. Viszont tény, hogy Taglioni reformálta meg a balettet, és fejlesztette a spiccelést cirkuszi mutatványból művészi eszközzé és technikai bravúrrá."

Az órákon zongorakísérő közreműködik, így az élő zongorakísérettel is fejlesztve a gyermekek hallását, ritmusérzékét, megismertetve a hangszer adottságait és nem utolsó sorban nagy mértékben meghatározza a növendékek zenei kulturáltságát. 

4 éves kortól a felnőtt korosztályig tanítjuk a klasszikus balettet intézményünkben.

 

Klasszikus balett