Rólunk

Küldetés

Mindazok, akiknek életében valamilyen formában szerepet kapott a tánc, egy tánciskola emléke jelentős pont emlékezetében. Az iskola, ahol a megtanulható tánclépések végtelen gazdagsága várt ránk, és egy életre belénk vésték a tánc iránti szeretet. A mozdulatok tudatos megismerésének intézménye, melyet a szakma iránt elhivatott pedagógusok és a tánctudásra éhező növendékek zsibongása nélkül csak egy épület lenne a sok közül. Falait ugyan kőből építették, de valódi szépségét, mely szakmaiságában rejlik, a termeiben zajló oktatás hozta létre.
Találkoztam régi növendékekkel, akik meghatottan emlegették a helyszínt, ahol első tánclépéseiket tették, és akik évtizedek múltán ellátogatva egykori tánciskolájukba könnyezve nosztalgiáztak a régi időkről.
A Berczik Sára Budai Táncklub ilyen nagy jelentőségű patinás tánciskola, mely 1962-ben tette le névjegyét az amatőr táncoktatás és a táncművészet oltárára.
Az eltelt fél évszázad alatt a termeiben folyó magas színvonalú szakmai tevékenység által az amatőr táncoktatás gyöngyszemévé nőtte ki magát. Mindez köszönhető a valaha itt tevékenykedő hazai táncpedagógusoknak, akik kivétel nélkül elhivatott képviselői szakmájuknak, és akik számára mindig a növendékek iránti szeretet és a tudás magas szintű átadásának igénye volt a legfontosabb.
Ilyen szellemiségben folyik a táncoktatás napjainkban is a Berczik Sára Budai Táncklubban.

                                                                                                                                                                                               Puskás Judit, táncklub vezető

 

Berczik Sára Budai Táncklub szakmai minőség garanciája

Berczik Sára Budai Táncklubban kis gyermek kortól a felnőtt korosztályig hírdetünk művészi torna tanfolyamokat.
A Táncklub táncpedagógus közössége őrzi hagyományait néhai művészeti vezetője és névadója Berczik Sára emlékét és módszertanát az esztétikus testképzést.
Elhivatottan ápolja és továbbadja a mozdulatművészetet.

A Berczik Sára Budai Táncklub magas színvonalú tevékenységét garantálja, hogy a Budai Táncklub néhai mesteredzője és névadója,
Berczik Sára ma már táncpedagógus növendékei és azok táncoktató tanítványai oktatják a művészi tornát, a mozdulatművészetet és
örökítik át a Tőle megszerzett tudást, itt a Berczik Iskolában.

A művészi torna, klasszikus balett, modern tánc és társastánc tagozatokon oktató Táncpedagógusok szakoktatói, főiskolai, illetve
mesteredzői diplomával, valamint országos szintű szakmai elismeréssel, nívódíjjal, vagy állami kitüntetéssel rendelkeznek.

A szakmai minőséget garantálja a Táncklub állami kitüntetett, több évtizedes szakmai múlttal és több országos táncművészeti
elismerésben részesült, diplomázott tagozatvezetőinek szakmai felmérései és a művészi torna tagozat vezetője, Szollás Erzsébet
által vezetett továbbképzés, melyet a mesteredző oktatóink számára rendszeresen tart.

 

A BUDAI TÁNCKLUB BÜSZKESÉGEI

 

A táncklub története

 

A kezdetek

A háború előtt és után itt működött Cseh György tánc- és illemtanár tánciskolája, amely tekintélyes és elismert képességformáló és társasági életi lehetőség volt a budai polgárcsaládok fiai és lányai okulására és örömére.

1956 után a Benkő házaspár, Benkő Márton és Benkő Mártonné Hegedűs Erzsébet színvonalasan társastánctanfolyamokat vezettek.

Változások kora - elindulás a művészi táncoktatás felé

1962-ben az épület tulajdonosa, a II. kerületi Tanács úgy döntött, hogy méltó körülményeket teremtve a táncnak és a kulturális rendezvényeknek – Budai Táncklub néven – megnyitja a régi-új művelődési házat a Kapás utca 55-ben.

A Budai Táncklub, első munkatársai, alapító tagjai voltak: a művészi torna területén Berczik Sára mozdulat művész, a “ritmikus sportgimnasztika anyja", mesteredző, valamint Hajós Klára, kiváló művészi-kondicionáló torna és táncpedagógus, a balettmesteri teendőket Kemény Melinda (bárónő) látta el. A társastáncot Köves Gabriella és Szererba Imre oktatta.

A tánc- és illemtan tanfolyamok keretéből kinőtt és lendületesen fejlődött a Versenytánc Klub.
A mozgásművészet-fejlesztés Feladatainak ellátása mellett a Budai Táncklub művelődési házként is funkcionált ebben az időben.

Az amatőr művészet területén népszerű volt és szakmai körökben is elismerést vívott ki.

A jelen újszelleműsége

A Berczik Sára Budai Táncklub a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. intézménye.

Napjainkban a modern, kortárs tánc műfajok egyre inkább előtérbe kerülnek a táncművészetben. Táncklubunk lépést kíván tartani a kor szellemével és ezeket a műfajokat beépítettük oktatási Rendszerünkbe.

A hagyományos táncoktatás mint klasszikus balett, társastánc mellett az esztétikus testképzés bevezetésével a Budai Táncklub már korábban kiépített agy modern , amatőr művészetoktatási bázist, ahol a táncot szerető és művelni kívánó érdeklődők megtalálják a korosztályuknak megfelelő tanfolyamokat. Berczik Sára módszerét négy éves kortól tanítjuk.

A nagyobb korosztályoknak a Berczik technikára alapozva számos más modern technikát is oktatunk intézményünkben. 2010-től bevezettük a korszerű, újszellemű tánctechnikákat, a modern- és kortárs tánc órákkal bővült a Táncklub kínálata. Tapasztalt nagytudású tanáraik mellett, új és fiatal, a modern technikák területén képzett kollégák szélesítik a Berczik Sára Budai Táncklub pedagógus gárdáját.

Az intézményben működik a Berczik Sári Néni Mozdulatművészeti Alapítvány.

2012 óta hagyományosan megrendezi az alapítvány a Berczik Sára Emlékversenyt, ahol öt műfajban és három korosztályban versenyezhetnek a résztvevők. Nyaranta komplex táncművészeti kurzusokat tartunk, ahol növendékeink intenzíven képeztethetik magukat a táncművészeti műfajok széles palettáján.

2011-től évente ünnepeljük a Tánc-kiállítás nagyrendezvényünkkel, a Tánc Világnapját. Évről évre áprilisban táncversenyre, workshop-okra és képzőművészeti kiállításokra számíthatnak a látogatók.

Szakmai díjak:

A fenntartó

Az intézmény jelenleg II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. részeként, a Klebelsberg Kultúrkúriával, a Marczibányi Téri Művelődési Központtal és a Vízivárosi Galériával közösen szolgálja a kerület polgárainak közművelődési és szórakozási igényeit.